Mooie nieuwe kansen voor (gesaneerde) Nederlandse varkenshouders in Roemenië
Zoals bij een ieder bekend is op het moment in Nederland een grote saneringsronde gaande (subsidieregeling sanering varkenshouderij) waarvoor € 455 mln. beschikbaar is gesteld. 407 varkenshouderijen met in totaal 900.000 varkens zijn goedgekeurd voor deze ronde; nog 95 zitten in de wachtkamer. Het betreft onder meer 133 vermeerderingsbedrijven en 176 vleesvarken producenten. Juist voor deze bedrijven ligt er nu een mooie kans in Roemenië. Om zelf een bedrijf op te zetten, maar ook als investeerder.
Als uitgekocht bedrijf moet je in Nederland je varkens activiteit beëindigen en daarna direct afrekenen met de fiscus …maar bij voortzetting van het bedrijf in bijvoorbeeld Roemenië hoeft dit niet (of niet direct).
Ook voor niet stoppende Nederlandse varkenshouders liggen er mooie kansen in Roemenië. Roemenië was tot de ‘wende‘ een belangrijke producent van varkensvlees. Na ‘89 is de productie ingestort en tot op heden niet teruggekomen op het oude productieniveau. Roemenië consumeert ongeveer 30 kg per hoofd per jaar dat is 53 % van de vlees consumptie; de zelfvoorzieningsgraad was de afgelopen 10 jaar 60-72 %. Er is ruimte genoeg. Er zijn op het moment een paar honderd grotere varkensbedrijven en een dikke miljoen met een paar varkens (dit laatste deel krimpt snel) in Roemenie. Een groot deel van de biggen wordt nu geïmporteerd (ook uit Nederland), kansen voor fok en zeugenbedrijven. In de akkerbouw (Roemenië was in de afgelopen jaren de grootste maisproducent van de EU) is een grote behoefte aan dierlijke mest. In Roemenië kun je kringlopen realiseren!
Al met al mooie kansen voor de Nederlandse varkenshouders die uitgekocht worden, maar ook dus voor andere varkenshouders en investeerders. Door de Afrikaanse varkenspest staan verschillende bedrijven te koop. Kortom, het is het overwegen waard om eens over de grens te gaan kijken en daarbij een land te kiezen waar ruime mogelijkheden zijn en zo’n land is dus Roemenië! Eerste stap is digitaal!
Daarom organiseert Agriprogress, agribusiness developers in Roemenie, op 30 juli van 20-21.30u een webinar met twee top Roemeense en Nederlandse varkenshouders in Roemenië, Dutch Romanian Network en met Van Genugten Agri BV.
Program Webinar Chances for Dutch pig farmers in Romania
Date: Thursday 30th of July
Place: via Zoom
Time: 20.00-21.30
Opening by Pieter Helfferich (director Agriprogress) and Reinder Schaap (honorary consul and chairman taskforce Agri and food, Dutch Romanian Network)
De heer Reinder Schaap is de voormalig landbouw attachee van de Ambassade in Boekarest. Hij is voorzitter van de taskforce Agri en food van het Dutch Romanian Network en ook honorary consul van Roemenie in Nederland. De heer Pieter Helfferich is sinds 1998 actief in het Oostblok met het ontwikkelen van agribusiness. Sinds 2007 actief in Roemenie, mede initiator van een fonds van Nederlandse investeerders in de akkerbouw, was 5 jaar verantwoordelijk voor een akkerbouw bedrijf in Roemenie en nu actief met het begeleiden van bedrijven en investeerders om in Roemenie hun agribusiness te ontwikkelen. Met alle vragen kunt u bij hem en Agriprogress terecht.
Why go to Romania? Introduction sector and experiences of Romanian Pig farmers, Dr. Adrian Balacan, top pig farmer in Buzau, porkandcompany.com.
De heer Adrian Balacan heeft een veterinaire achtergrond. Hij is medeoprichter en manager van Pork and company (zie hun website), een coöperatie van 7 varkens en voerbedrijven. In Pork and Company werken zowel vermeerdering- als vleesvarkensbedrijven samen, garant staand voor een stukje kwaliteit Roemeens varkens vlees. Gaat u ook naar de site www.porkandcompany.com. Zijn bijdrage zal in het Engels zijn
Hereby the description in the words of Adrian himself: ‘I am a pig veterinarian practitioner and I consider my self a pig farmer, Im not coming from the academic area but from the field. I graduated the Faculty for veterinary Medicine in Bucharest in 2005. In 2006 I start rebuilding a sow farm in Romania that start to work in 2007 with 620 sows. In all this years I had studied pig medicine and pig production economics in USA and Europe. In the last 9 years I’m in the board of directors of the Romanian Association of Pig Meat Producers and for the last 3 years I am president of the Romanian Association of Swine Veterinarians. I participated like farmers representative at meetings and negotiations with the Romanian government or the European Commission.
Why go to Romania? Experiences of Dutch farmers in Romania, Heinz Derksen, Dutch pig farmer in Romania, the Brader company
De heer Heinz Derksen is bij vele varkenshouders in Brabant een bekende. Ze hebben naast Nederland bedrijven in Duitsland en Roemenie. Heinz gaat met ons zijn ervaringen delen in Roemenie.
Why go to Romania? Project development and building in Romania, Sven van Genugten, Genugten Agri
De heer Sven van Genugten is directeur en mede eigenaar van Genugten Agri. Stallenbouwers die zowel in Nederland als in het buitenland hun kunnen hebben bewezen. Ze bouwen nu aan verschillende projecten in Roemenie. Sven gaat ervaringen delen met deze bouw en ook over de kansen in Roemenie.
Why go to Romania? Advantages for farmers (fiscal) and further steps by Pieter Helfferich, including role Agriprogress
Roemenie is een heel interessant land voor ontwikkeling van de varkenshouderij. Grond (goede kwaliteit voor een relatief lage prijs) en ruimte voldoende, voor 60% zelfvoorzienend in hun consumptie en verschillende subsidieregelingen vanuit EU. Op kennis en ervaring zit men te wachten. Boeren die in Nederland gesaneerd worden, moeten hun boekwinst afrekenen met de fiscus, door de investeren in Roemenie kan dit voorkomen worden. Bovendien blijft men betrokken bij de varkenshouderij en bij een prachtig land.
Closing by Reinder Schaap
Kosten en aanmelding
De kosten bedragen 45 Euro ex BTW (*). Na aanmelden sturen wij u een factuur. Voor aanmelden graag het adres gegevens, contactpersoon, telefoonnummer en email adres mailen. Na ontvangst betaling sturen wij u de link voor het seminar. Aanmelden bij Agriprogress, Pieter Helfferich, mobiel:+653782889, email: info@agriprogress.com
(*) Deze kosten worden van uw rekening voor een vervolgactiviteit van Agriprogress afgetrokken (bv. studiereis, advies etc.)